keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Äiti treenaa taas tai ainakin hyvin pian


Tarkoitus on ollut jo monet kerrat kirjoittaa, mutta odottelin aina sitä aikaa, jolloin olisin treenannut vähän enemmän. Yli vuosihan siinä sitten meni, joskin ihan vielä ei voi oikein kunnon treenaamisesta puhua, mutta edes jotain sinne päin. Sitä ennen lyhyt yhteenveto siitä mitä on tapahtunut sitten viime kirjoituksen:
Vain muutamaa päivää ennen toukokuisia Maastomittelöitä sain tietää olevani vihdoinkin taas raskaana. Koska takana oli jo useamman viikon flunssa, olin ehtinyt vaihtaa ilmoittautumiseni kisasarjasta kuntosarjaan (noin 20 km pyöräily+10 km juoksu). Päätin osallistua ja ottaa vain vähän kevyemmin, nautiskellen kivasta kisasta. Jo muutaman kilometrin jälkeen olikin hidastettava kisafiiliksen nostattamaa vauhtia, sillä keuhkot ”huusivat hoosiannaa”. Pyöräilyn polkuosuudella (noin 5 km) jopa KÄVELIN ne pätkät joita en pystynyt/uskaltanut polkea. Juoksuosuudellakin vierähti tovi jos toinenkin ja se olikin siihen astisen elämäni hitain kymppi, mutta olin silti iloinen, että osallistuin. Tämän jälkeen ehdin vielä seuraavalla viikolla käymään pumpissa, mutta sitten se alkoi, nimittäin ”aamupahoinvointi”.
Aamut alkoivat oksentamisella (lähinnä kyllä ilmaa ja vähän jotain nestettä), mutta huono olo oli ympärivuorokautista ja oksentelin toki myös muulloinkin. Kesäkuun alussa hölkkäsin vielä työkavereiden kanssa NiceRunin vitosen, mutta vähän sen jälkeen olo huononi niin paljon, etten yksinkertaisesti kyennyt enää muuhun kuin sinnittelemään päivästä toiseen.  Useimpina päivinä selvisin töihin asti (muutama päivä meni pahoinvointilääkkeen turvin), ämpäri oli mukana melkein koko ajan ja illat makoilin sohvalla. Pääasiassa söin marjakeittoja ja mehujäätelöä, painokin tippui, mutta selvisin kuitenkin ilman tiputusta, toisin kuin esikoista odottaessa. Olo oli välillä niin heikko, että jouduin valitsemaan sen välillä käynkö vessassa pissalla vai keittiössä hakemassa syötävää. Kun olo hetkeksi helpotti ja uskalsin nousta sohvalta istumaan, sain melko pian palata takaisin maakuuasentoon, ei siinä siis treenailtua tullut. Ei tullut edes liikuttua.
Riippukeinussa oli edes melkein siedettävää...
Heinäkuun puolessa välissä pahin vaihe oli ohi ja aloitin pikkuhiljaa liikkumisen. Aluksi perheen kanssa korkeasaaressa kävellen (saatoin nojata rattaisiin), sitten työnsin esikoisen rattaita keskuspuiston ”ankkalammelle” (oksensin vain kerran matkan aikana) ja niin edelleen. Kun olo oli kutakuinkin normaali, aloitin vihdoin säännöllisen pumpissa käynnin. Se olikin ainoa laji mitä pystyin tekemään läpi raskauden (vika kerta 2 päivää ennen kuopuksen syntymää). Juoksemassa kävin muistaakseni elokuussa kerran ja sitten hölkkäilin hyvässä seurassa Espoon rantakympin syyskuussa. Juokseminen vaan tuntui niin älyttömän epämukavalta (ei kivuliaalta, mutta kamalalta), että päätin lopettaa sen kokonaan siihen kertaan. Pyöräilyäkin yritin, mutta sekin loppui jo alkusyksystä epämukavuuden takia (kun esikoista odottaessa pyöräilin vielä ainakin kuukautta ennen la:aa). Jonkun kerran kävin kävelyllä, mutta ei sekään kovin mukavalta tuntunut. Lisäksi olin aloittanut opinnot syksyllä, joten kun esikoinen vihdoin illalla nukahti, alkoi yleensä tenttiin tms. luku, enkä millään enää sen jälkeen jaksanut treenata. Niinpä oli kunto melkoisen huono juniorin syntyessä.
Synnytys meni todella hyvin ja sen puolesta olisin voinut lenkkeillä vaikka ”heti seuraavana päivänä”. Lupasin kuitenkin itselleni, että ensimmäiset 3 kuukautta saisin olla vaatimatta itseltäni mitään ja keskittyä vain selviämiseen (veikkasin, että kuopuksellakin olisi refluksitauti, joten ensimmäiset kuukaudet tulisivat todennäköisesti olemaan helvettiä). No kyllähän meillä huudettiin, onneksi vain tällä kertaa tiesimme edes mistä on kyse ja mitä voimme asialle tehdä. Jo 6.5-viikon iässä kipuhuudot loppuivat (eivätkä ne koskaan onneksi niin pahoja edes olleet kuin esikoisen aikaan) ja niinpä liikkuminen alkoi pikkuhiljaa houkuttelemaan. Ensimmäinen lenkki kesti vartin ja oli raskas kuin mikä, mutta jo kolmannella kerralla jaksoin raahustaa yli puoli tuntia (ja matka oli pidempi kuin ekalla kerralla;) ). Edelleen tuli kyllä liikuttua todella harvakseltaan ja esimerkiksi huono keli oli hyvä syy (täh?!) olla treenaamatta. Vaunukävelyt eivät juuri houkutelleet myöskään, koska kuopus saattoi herätä vaikka vartin unien jälkeen ja huutaa sen jälkeen aina siihen saakka kunnes tissi oli taas suussa. Sekään ei asiaa helpottanut, että vaikka kipuhuudot olivatkin ohi, meni illat alakertaa kiertäessä ja huutavaa väsynyttä (ei maidon takaisinnousujen takia saanut unenpäästä kiinni) vauvaa kanniskellessa. Koskaan ei tiennyt kuinka raskas ilta oli edessä (ja päivätkin usein menivät kanniskellessa) joten ei tehnyt mieli ”hukata kaikkia voimia” treenaamalla.
Chariotin juoksu/pyöräilykärryihin hankittiin noin pari kuukautta sitten vauvan istuin, joka on ihan huippu, koska vauva on siinä niin pystyssä, ettei nousut pääse niin helposti vaivaamaan. Vähitellen elämä on muutenkin helpottanut ja kuopus nukkuu nykyisin kolmet päiväunet, jotka useimmiten kestävät noin tunnin (30-100 min). Olen nyt reilun kuukauden verran hyödyntänyt noita kärryjä käymällä kävelyllä kummatkin tytöt mukana. Aluksi kävin muutaman kerran viikossa, mutta nyt jo muutamien viikkojen ajan lähes päivittäin. Viikonloppuisin miehen ollessa kotona olen toki käynyt yksiksenikin treenaamassa, lähinnä pyörällä. Jonkun kerran on myös tullut juostua vaunulenkeillä, mutta siitä ja pyöräilystä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti