tiistai 29. elokuuta 2017

Jos sitä taasTänä kesänä Kainuun rastiviikoilla yksi kavereistani kyseli blogini perään. Palatessani lukemaan vanhoja tekstejäni, sain huomata niistä olevan apua nykyisen tilanteen hahmottamisessa (”ai, mulla on ennenkin kipeytynyt jalkapohjat juostessa”). Lisäksi löysin vihdoinkin tavoitteen tälle syksylle, joten tuntui ihan mielekkäältä palata taas kirjoittamisen pariin. 

Viime vuosi meni jotenkin alakanttiin treenien osalta, en oikein saanut itseäni motivoitua etenkään kesän jälkeen. Syksyllä ja talvella sain treenattua lähinnä salilla (kuntosali, pump, spinning, crosstraining...), ulkona treenaaminen ei juuri huvittanut ellei sää ollut aivan loistava. Onneksi kuitenkin ihana kisakaverini J sekä J:n kautta tuntemani toinen multisporttailija P, jaksoivat ulkoiluttaa minua yhteislenkkien muodossa silloin tällöin, joten edes joskus tuli vähän juostua tai pyöräiltyä.  

Tämän vuoden keväällä päätin nostaa treenimotivaatiotani ilmoittautumalla johonkin kiinnostavaan kilpailuun. Tämä lähti kuitenkin ”vähän käsistä” ja lopulta huomasin ilmoittautuneeni kolmeen kilpailuun, jotka kaikki olivat toukokuussa. Toukokuun aluksi kävin juoksemassa Bodom trailin lyhyemmän version (12 km), jossa aikaa vierähti noin 1h 26 min (1:25:55). Lämmittelyksi poljimme miehen kanssa kisapaikalle (~10 km) ja palauttelut sai hoidettua polkemalla takaisin kotiin. Viikko tästä ajoimme J:n kanssa multisporttailemaan Siuntioon. Sijoitus oli naisten sarjassa 2, kiitos J:n suunnistustaitojen ja vetoavun. Toukokuun lopussa osallistuin vielä yhdessä kuopukseni kummin kanssa Vantaan Extremeruniin, jonka juokseminen on ollut haaveenani jo vuodesta 2011. Kisa on vaan aina osunut päällekkäin jonkun muun kilpailun tai tapahtuman (mm. kälyn häät, esikoisen odotus...) kanssa ja vasta tänä vuonna oli mahdollisuus osallistua. Aikaa tuolla noin 16 km matkalla kului 1:46:10. Juoksu kulki ihan hyvin, mutta kuten jo ennakolta osasin odottaa, olin todella hidas kaikilla esteillä, joissa etäisyys maasta oli suuri ja niitähän riitti. Kaiken kaikkiaan kuitenkin mahtava toukokuu. 

Likaisena, mutta onnellisena Vantaan Extremerunin jälkeen. (ps. kuvassa esiintyvä henkilö on luultavimmin jatkossakin tämän blogin kuvissa yhtä epäedustavan näköinen, pahoittelut)


Kesäkuun jouduin pyhittämään töille ja opinnoille, joten treenit jäivät vähiin ja treenasinkin maksimissaan kolme kertaa viikossa. Niinpä kunto laski kuin lehmän häntä. Heinäkuussa lomien alettua palasin treenaamaan ihan kunnolla, joskin pääasiassa peruskestävyyttä joko juosten, pyöräillen tai suunnistaen. Heinä-elokuun vaihteessa aloin etsimään jotain mukavaa, mutta haastavaa, kilpailua syksylle. Tämä tehtävä osoittautui yllättävän vaikeaksi, jotenkin ei meinannut löytyä sitä omaa juttua. Kriteerinä oli, että kisa pitää olla mahdollinen suorittaa, muttei itsestään selvästi läpäistävissä tai sitten jotain todella erikoista. Useamman päivän pähkäilyn jälkeen alkoi tuntumaan siltä, ettei mitään todella inspiroivaa tule löytymään. Maraton minulla kuitenkin on yhä juoksematta ja sellainenhan on täällä syyskuussa tarjolla ihan lähistöllä. Aikaa tuohon maratoniin oli tuolloin vain noin 7 viikkoa, joten kyllähän siinä haastetta tuntui olevan. Lisäksi houkutteli ajatus maratonin juoksemisesta jollain ei niin perinteisellä reitillä eli hiekkatiet ja mäkinen reitti toimivat myös inspiraatioina. Olisihan täällä toki ollut tarjolla ihan Nuuksion poluilla juostava maratonkin, mutta siihen oli onnekseni jo mennyt ilmoittautumisaika ohi (maaliin tuskin olisin tuosta kisasta päässyt ainakaan ilman paareja). 

Tein siis päätöksen osallistua Espoon Rantamaratonille, jolloin mieheni nappasi kirjahyllystämme pari maraton/juoksuaiheista kirjaa ja taikoi minulle 7 viikkoa kestävän maratonohjelman. Päätimme, että ohjelma tehdään aluksi alle 4 tunnin aikatavoitteella (eli noin 5 min 40 s/km) ja muutaman viikon treenin jälkeen katsellaan tavoitetta uudelleen. Päätavoitteena on kuitenkin koko ajan itse maratonin juokseminen, aikatavoite on vasta toisella sijalla (eikä esim. tällä hetkellä tunnu kovin realistiselta). Mainitaan nyt tässä vielä, että jossain vaiheessa päädyin itse kilpailun nettisivuille huomatakseni, että reitti on tälle vuodelle muutettu. Yhden lenkin sijaan kilpailu juostaan tänä vuonna kahtena lenkkinä siten, että keskuspuistossa juostava osuus mm. jää välistä. Niinpä reitti on myös vähemmän mäkinen ja sisältää melko lailla asfalttia...damn it.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti