torstai 14. syyskuuta 2017

Mitä kaikkea voi vielä mennä pieleenAikaa maratonille on enää vajaat kaksi vuorokautta, joten mitään ihmeempiähän tässä ei ole enää tehtävissä. Maanantaina pidin lihaskuntopäivän sijaan lepopäivän, koska vuorossa oli tämän syksyn ensimmäinen opiskelupäivä ja treenaamaan olisin päässyt vasta ilta kahdeksalta esikoisen harrastuksen jälkeen (laiskotti). Tähän asti olen siis saanut nauttia normaalista poikkeavasta tilanteesta treenata (ja levätä) melko vapaasti, sillä lomien loputtua ainut velvollisuuteni päivisin on ollut tehdä osa-aikatyöni (~16h/vko) tunnit täyteen. Täytyy myöntää, että ilman mahdollisuutta nukkua silloin tällöin päiväunia tai juosta lenkki keskellä päivää (niin, että iltaan jää enemmän rauhallista perheaikaa), en varmaan olisi jaksanut treenata tätäkään määrää. Onkin jännää nähdä, kuinka paljon jatkossa on mahdollista treenata, tavoitteet kun kuitenkaan eivät lopu tähän maratoniin (toivottavasti ainakaan).

Tiistaina oli vuorossa viimeinen vetoharjoitus ennen maratonia. Tässä harjoituksessa oli tarkoitus pitää vireyttä yllä, mutta ilman mainittavaa rasitusta. Vetoja oli ainoastaan viisi ja kukin niistä vain kilometrin mittainen. Ensimmäinen veto oli ainoa jonka kanssa oli hieman vaikeuksia; jotenkin unohdin kuinka pitkä kilometri oikeasti onkaan ja katselin gps:iä jo 400 metrin kohdalla (hups). Tämä veto olikin lenkin hitain (5’26 min/km). Tarkoitus oli juosta vedot rennosti, mutta tämän muistin vasta kolmannen vedon aikana, joten toinenkin veto meni puuskuttaessa. Vauhdit olivat kuitenkin ensimmäistä vetoa lukuunottamatta melko samanlaiset (5’08; 5’09; 5’12; 5’07 min/km). Yhteensä tuli juostua reilu 8 kilometriä ja keskivauhti oli 5’47 min/km.

Olen tässä seitsemän viikon aikana pohtinut paljon sitä, mitä kaikkea voi tulla minun ja ehjän maratonsuorituksen väliin. Ehkä ensimmäisenä mieleen tuli flunssa, joka perheessämme onkin jo ahkerasti vieraillut. Ihme kyllä olen ainakin tähän asti itse säästynyt tartunnalta (vielähän sitä kyllä ehtii), joten toivottavasti pysyy poissa jatkossakin. Ainoa aiempi maratonyritykseni kaatui kipeään vatsaan. Nyt onneksi tiedän, että refluksin takia mitään tankkauksia ei kannata yrittää eli olen syönyt ihan normaalisti koko ajan (sehän ei toki ole vähän). Kilpailupäivänä lähtö on klo 13, joten aamupalan (noin klo 9) jälkeen syön maksimissaan yhden patukan, todennäköisesti vain jonkin geelin. Tätä on onneksi tullut harjoiteltua jo monilla lenkeillä, myös ennen tätä nykyistä ohjelmaa. Maratonilla tankkaan omilla geeleillä ja juon järjestäjän tarjoamaa nestettä, täysin sen mukaan miltä mahassa tuntuu. Mahani toiminnan kannalta on parempi mieluummin olla ottamatta mitään kuin ottaa ihan vähän liikaa; ilmapallo mahassa juoksusta ei vaan tule mitään. 

Lauantaille on tällä hetkellä luvattu maratonin ajaksi 15 C lämmintä ja vesisadetta, joten pelkoni helteestä tuskin toteutuu. Vielä on tietysti mahdollista, että ukkostaa, jolloin juoksu jää osaltani väliin. Mikäli siis ukkonen on ihan päällä. Kerran kokeilleena, ei tarvitse koettaa uudestaan. Sitten on se este mikä tällä hetkellä vaikuttaa kaikista uhkaavimmalta, nimittäin vasemman jalan kipeytyminen niin pahasti ettei sillä voi juosta. Tiistain lenkillä sain huomata ettei viikonloppuna vasemman jalan takareidessä tuntemani lihaskipu ollutkaan treenistä aiheutunutta, vaan alaselässäni on ilmeisesti jälleen hermo pinteessä. Ensin menee takareisi, vähitellen juoksun jatkuessa kipu alkaa säteilemään reidestä pohkeeseen (mahtavaa). Tiistaista lähtien olen panostanut venyttelyyn todella ja panadolia kuluu. Selkä ei onneksi tunnu kipeältä, joten en usko mistään vakavammasta olevan kyse (minullahan on leikattu välilevyn pullistuma joskun noin 10 vuotta sitten). Tänään kävin juoksemassa rennosti (6’05 min/km) viiden kilometrin lenkin ja ainakaan sinä aikana jalka ei kipeytynyt. Venytellessä kyllä vielä huomaa ettei kaikki ole ihan kunnossa. No, lauantaihin on vielä aikaa...(Enkä ainakaan iskenyt varvastani suunnistaessa kiveen niin, että se on, jos ei nyt musta, niin ainakin tummunut, toisin kuin puolikkaalle ilmoittautunut mieheni...)            

Pikavenyttelyt lenkin jälkeen (hieman taas satoi). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti