sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Espoo Rantamaraton 16.9.2017Ensimmäinen maraton on nyt vihdoin juostu ja aikakin oli parempi kuin uskalsin odottaa (3:59:6). Ohjelmaa tehdessä asetettu tavoite neljän tunnin alituksesta alkoi harjoittelun aikana tuntumaan liian kovalta ja vatvoin pitkään miten maratonia lähtisin juoksemaan. Pari päivää ennen h-hetkeä pohdimme asiaa mieheni kanssa yhdessä. Mieheni totesi, että harjoitusteni perusteella hän arvioisi neljän tunnin alittamisen olevan mahdollista, mutta vaativan todella onnistunutta suoritusta. Oma fiilikseni oli, että pitkillä lenkeillä pitämäni vauhti (6’20 min/km eli ~4 h 27 min maraton) olisi sellainen jossa varmasti pääsisin maaliin. Uskoin pääseväni maaliin myös 6 min/km vauhdilla (~4 h 13 min maraton), joskin tämä vaatisi jo kunnolla töitä. Lisäksi arvelin, että ihanteellisessa tapauksessa jaksaisin juosta 5’50 min/km vauhtia (~4 h 6 min), mutta tässä olisi jo pieni riski siihen, että vauhti jossain vaiheessa tyssää kokonaan ja saavun maaliin noin 5 h tienoilla. Vähän ennen lähtöä päätin sijoittautua hieman 4 h 15 min jänisten edelle (kuitenkin reilusti 4 h jänisten taakse) eli lähdin tavoittelemaan sitä noin 5’50 min/km vauhtia. Ennen kaikkea lähdin kuitenkin tavoittelemaan sitä, että jaksaisin juosta peruskestävyysalueeni ja vauhtikestävyysalueeni rajamailla, parhaimmillaan koko matkan vauhtikestävyysalueen ”alalaidalla”. 

Juoksu tuntui alussa todella hyvältä, mutta niinhän se yleensä tuntuu (ellei mitään suurempaa ole pielessä) ja vauhti saattaa siksi nousta liian kovaksi. Tarkkailinkin välillä kelloani (l. rannetietokonetta) ja huomasin juoksevani sen mukaan noin 5’40 vauhtia, joskin sen mukaan kilometri tuli täyteen aiemmin, kuin mitä virallinen tienvieressä oleva kyltti antoi ymmärtää. Juoksu tuntui hyvältä ja ajattelin että vauhti on näin aluksi ihan ok, oli se sitten 5’40 tai 6min/km. Hieman pelkäsin kuitenkin, että juoksisin liian hiljaa, koska en lähdön jälkeen ollut nähnyt yhtään jänistä enkä ollut ihan varma, että 4h 15 min jänikset varmasti olivat yhä takanani. Pian kahden kilometrin jälkeen huomasin kuitenkin edessäni ryhmän, jonka keulassa juoksi kaksi pupukorvaista 4 h liivit päällä. Matkaa ryhmään oli parisenkymmentä metriä, joten päätin napata sen kiinni. Arvelin vaivan kannattavan, koska edessä aukeaisi pian pitkä suora, jossa vastatuuli saattaisi olla melkoinen ja ryhmästä saa aina tuulensuojaa. 

Otahallissa reilu puoli tuntia ennen h-hetkeä (16.9.2017).

Pysyin ryhmän vauhdissa hyvin jonnekin 8-10 kilometrin seutuville, jolloin jouduin ensimmäisen kerran toteamaan, että vauhti saattaa kuitenkin olla liian kova. Tässä vaiheessa en ottanut ryhmässä pysymisestä stressiä, koska ajattelin hitaammankin vauhdin olevan ihan loistava. Jotenkin kuitenkin pysyin ryhmän mukana (välillä se oli helpompaa, välillä vaikeampaa). Olin etukäteen pelännyt 15 km kohtaa, koska tiesin jalkojeni alkavan siinä vaiheessa kipeytymään, mutta matkaa olisi kuitenkin vielä reippaasti puoliväliinkin (saati maaliin); pelkäsin etten saisi itseäni motivoitua kestämään kipua. Tämä pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, fiilis oli hyvä ja lähestyessämme Otaniemeä (jossain 18 km kohdilla) alkoi vauhti tuntumaan todella sopivalta. 

Olin omasta mielestäni lukenut, että maratonin ensimmäistä "puolikasta" on pidennetty 300 metrin extra-lenkillä, mutta ylimääräinen lenkki tehtiinkin toisen kierroksen alkuun. Tämä ei (ihme kyllä) sanottavammin haitannut, juoksu kulki sen verran mukavasti. Aloin oikeasti haaveilemaan neljän tunnin alituksesta, joskin tiesin vallan mainiosti, että todellinen testi maratonilla alkaa vasta kolmenkympin kohdalla. Sitä edeltävä kolmas kymppikin osoittautui haastavaksi, mutta jaksoin kuitenkin pysyä ryhmän mukana. 

Olisikohan ollut noin 33 kilometrin kohdalla, kun huomasin jääväni ryhmästä. Tämä harmitti, mutta oma vauhti tuntui kuitenkin vielä reippaalta, joten päätin olla siihen tyytyväinen ja antaa ryhmän mennä. Itselleni sopivalla vauhdilla olin yhä näköetäisyydellä, vaikka selvästi jo ryhmän ulkopuolella. Pisimmän ylämäkipätkän jälkeen tuli pian jyrkähkö mutka vasemmalle, jolloin ryhmän vauhti hieman hiljeni niin, että pääsin sen kannoille. Kun vielä hetken päästä tuli taas yksi huoltopiste, jossa hetken aikaa edettiin kävelyä, saavutin ryhmän. Matkaa oli kuitenkin jäljellä vielä noin 6 klometriä, joten epäilin pystyisinkö juoksemaan maaliin asti samaa vauhtia.

J oli perheineen kannustamassa (kyltit ja kaikki!) jossain 37 km kohdalla ja tämän siivittämänä tuntui hetken aikaa todella helpolta. Kilometrin päästä tuli kuitenkin taas uusi heikkohetki kohdalle ja aloin selvästi jäämään. Matkaa maaliin oli jäljellä vielä noin 4 kilometriä ja se tuntui liian pitkältä omaan oloon nähden; en uskonut jaksavani rutistaa niin usean kilometrin ajan. Tämä harmitti todella paljon, olin kuitenkin pysynyt 4 tunnin ryhmässä jo yli ¾ matkasta ja nyt jäisin neljän tunnin alituksesta muutamia kilometrejä ennen maalia. Tiesin J:n uskovan minun alittavan tuon 4 h, olihan hän juuri hetki sitten nähnyt minut ryhmän mukana, joten pettymys tuntui siksi vielä suuremmalta. Onnekseni 39 kilometrin kohdalla oli jälleen huoltopiste ja pääsin taas hyvin lähelle ryhmää, vaikken vielä saanutkaan sitä kiinni. Hörpin itsekin reilun mukillisen vettä kävellen ja lähdin sitten jatkamaan matkaa toivoen pysyväni edes lähietäisyydellä. Kuulin ryhmän jäniksen sanovan, että he olivat tavoiteajasta noin 20 s edellä. Laskin mielessäni sekunteja välillämme ja totesin, että olen tarpeeksi lähellä neljän tunnin alitusta, kunhan vaan pysyn samalla etäisyydellä. 

Pian edessä oli viimeinen ylämäki ja sen huipulla mieli alkoi piristyä. Olin nyt jo hyvin lähellä ryhmää ja koska koko loppumatka oli minulle hyvin tuttu, uskalsin nostaa (ja ihme kyllä pystyin) tahtia niin että pääsin taas ryhmän mukaan. Vähän ennen 40 km kylttiä näin vielä mieheni, joka oli oman puolikkaansa jälkeen siirtynyt kannustusjoukkoihin. Tuolloin tiesin, että kyllä minä pystyn siihen (pakkohan se on); kahden kilometrin ajan jaksan kyllä, se on vain yksi 2 kilometrin veto ja niitähän olin tehnyt (onneksi myös väsyneenä). Tässä vaiheessa hengitys oli jo reipasta, mutta tottelin fiksuja jäniksiämme ja keskityin pelkästään tekniikkaan (tosin vilkuilin kyllä kellosta matkan hupenemista), jolloin vauhti pysyi helpommin yllä. Alle kilometri maalista jäniksemme kertoivat aikaa neljään tuntii olevan kuusi minuuttia, jolloin olin jo täysin varma siitä, että jaksan. Lupasin myös itselleni ettei minun tarvitse ottaa mitään spurttia, kunhan pysyn jänisten takana loppusuoralle asti, olinhan lähtenyt selvästi heidän takaansa liikkeelle. Tällä oli iso merkitys psyykkeelle, oli helpompi jaksaa kun tiesi ettei tarvitse jaksaa mitään haastavampaa. Parisataa metriä ennen maalia ohitin jänikset ja varmistin näin neljän tunnin alitukseni. Maalissa oli aivan huikea olo huolimatta siitä, että joka paikkaan särki ja paljon. 

Häkeltyneen onnellisena (vihdoinkin) maalissa.

Loistavalla treeniohjelmalla (kiitos valmentaja) ja sen toteuttamisella oli tietysti iso merkitys onnistuneeseen lopputulokseen, mutta monta muutakin asiaa osui kyllä täysin nappiin tällä kertaa: Ennen lähtöä harmittelin etten ottanut mukaani shortseja, koska luvattua sadetta ei ollut näkyvissä ja puolipitkissä trikoissa alkoi olemaan turhan lämmin. Ehdinkin jo hieman kastella niitä merivedellä, mutta juuri ennen lähtöä kunnon sadekuuro saapui ja kasteli juoksijat läpimäriksi. Lähdössä olikin sitten viileää, mikä sopi minulle paremmin kuin hyvin. Onnekseni uusi kuuro kasteli meidät vielä ensimmäisen kierroksen puolivälin tienoilla (ihan huippua) ja vaikka toisella kierroksella ei satanut ollenkaan (kai?), missään vaiheessa ei silti tullut myöskään liian kuuma. Myös syömisten ja juomisten kanssa kaikki toimi ainakin riittävän hyvin. Aamupalan jälkeen otin yhden geelin hetki ennen lämmittelyä ja juomisen lopetin noin 1.5 h ennen lähtöä, joten vatsa oli tyytyväinen lähtöhetkellä. Spibeltissä minulla oli mukana kolme juotavaa geeliä (SIS green apple), jotka avasin kymmenen kilometrin välein ja join hissukseen juostessa. Ensimmäistä huoltopistettä lukuunottamatta taisin juoda kaikilla muilla pisteillä (noin 4 km välein) ja vaikka janon lisääntyessä join koko ajan enemmän, pysyi maha koko ajan toimintakunnossa (neste imeytyi). Selkä kipeytyi juostessa, kuten olin pelännyt, mutta reidet pysyivät siitä huolimatta työkykyisinä, eikä jalkapohjien kipukaan ollut sen pahempaa kuin aiemmilla pitkillä lenkeillä. Rantamaraton tarjosi myös loistavat jänikset, jotka pitivät todella tasaista vauhtia yllä ja aina silloin tällöin vielä mainitsivat paljonko ollaan aikataulusta edellä (5-25 s). Lisäksi ryhmässä juokseminen helpottaa vauhdin pitämistä huomattavasti; ilmanvastus on pienempi ja muiden vauhti siivittää omia jalkoja jatkamaan. Myös tieto siitä, että ryhmästä tippuessa on vaikeampi ylipäätään juosta, saa haluamaan ryhmässä pysymistä ja vauhdin eteen jaksaa tehdä aavistuksen enemmän töitä, kuin yksin juostessa. 

Nyt täytyy lopetella, sillä tälle maratonin jälkeiselle päivälle oli kuin olikin ohjelmassa vielä ”treeniä”: kunnon venyttelyt. Keho kertoo, että ne on kyllä hyvä tehdä tai liikkuminen saattaa olla huomenna vielä vaikeampaa kuin tänään...           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti