sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Seitsemän viikon maratonohjelmaPerinteiset maratonohjelmat taitavat kestää kutakuinkin 12-20 viikkoa, tähdättyyn maratoniin oli aikaa jäljellä kuitenkin vain seitsemän viikkoa, joten hieman piti soveltaa. Niinpä päätimme, että peruskunto on kohdallaan ja ohjelma alkaa suoraan tehoharjoittelujaksolla. No, olinhan toki heinäkuussa tehnyt peruskestävyystreenejä ja kuun lopussa rämpinyt vielä neljään otteeseen noin 2-2.5 tuntia Kuhmon metsissä kartta kädessä, joten oli tuolle olettamukselle edes jotain perää. On tosin hieman eri asia juosta yhtäjaksoisesti 2.5 tuntia kuin haahuilla kävelyvauhtia risukossa mietiskellen, että missä ihmeessä se rasti on, mutta mitäs pienistä yksityiskohdista. 

Ohjelman kaksi ensimmäistä viikkoa ovat tehoviikkoja, kuten myös neljäs ja viides viikko. Näille kaikille viikoille on suunniteltu yksi pitkälenkki, 1 tasavauhtinen (eli tv) reipas ja 1 intervallitreeni sekä pari kevyempää treeniä. Kolmas viikko toimii palauttavana viikkona, jolloin ei ole intervallitreeniä ja pitkästä lenkistä suurin osa tehdään pyörällä. Kuudes viikko toimii ensimmäisenä valmistautumisviikkona, jolloin myös pitkä lenkki jää pois. Viimeisellä viikolla viimeistellään kunto maratonia varten mm. lyhyen intervallitreenin avulla.

Kesti hetken, kun pohdin miksi ensimmäinen tehoviikko alkoi kahdella lepopäivällä? Aivan, olimme tuolloin vielä reissussa ja maratonpäätös (ja siten ohjelmakin) oli vielä tekemättä. No, lepohan on kaiken A ja O, mitäpä siitä, jos ei vielä ole varsinaisesti treenannutkaan. Varsinainen treeni alkoi siis vasta torstaina 10 km tv reippaalla, joka kulki 5’26 min/km keskivauhdilla. Perjantaina oli taas lepoa, rankkaa tämä treenaaminen, mutta lauantaina oli sentään vuorossa pitkä lenkki. Ohjeena oli, että maksimissaan 2.5 tuntia tai 25 km, kumpi vaan tulee ensin vastaan. Lähdin juoksemaan hiekkateitä pitkin kohti Pirttimäkeä ja suurin osa ajasta kuluikin Nuuksion kuntopoluilla. Noin 15 km:n kohdalla mm. jalkapohjia alkoi särkemään ja 2.5 tunnin lenkki alkoi kuulostamaan hyvin pitkältä. Sain kuitenkin asfaltille päästyäni hieman nostettua vauhtia ja lopulta olin kotimme vieressä jo viisi minuuttia ennen aikarajaa, joten oli pakko kurvata vielä hetkeksi kodin ohi, jotta tavoite tuli täyteen. Matkaa kertyi yhteensä 24 km ja keskivauhti oli 6’13 min/km, mikä oli parempi kuin olin etukäteen arvellut. Loppupäivä kuluikin sitten hieman tuskallisissa merkeissä, mutta onneksi illalle ei ollut suurempia suunnitelmia ja sain levätä. Sunnuntaina oli intervallien vuoro eli tällä kertaa 4 x 2 km kolmen minuutin kävely palautuksilla läheisellä pururadalla. Kroppa oli edellisen päivän pitkiksen takia jo melkoisen jumissa, mutta jotenkin sain kuitenkin juostua vedot läpi ja vielä kiihtyvällä vauhdilla (keskivauhdit 5’29-5’08 min/km). 

Toinen tehoviikko alkoi kevyellä 50 minuutin lenkillä, jonka juoksentelin nautiskellen polkuja pitkin. Tiistaina oli (taas) vuorossa lepo ja keskiviikolle oli suunnitelmissa intervallia. Lähdimme kuitenkin koko perheen voimin suunnistamaan ja koska onnistuin toilailemaan aivan totaalisesti (ja vielä meidän lähimetsässä), meni suunnistuksessa jo tunnin verran aiotun noin 40 minuutin sijaan, joten en vain enää jaksanut lähteä vetoja juoksemaan. Torstaina oli sitten otettava vahinko takaisin ja niinpä edessä oli 10 x 1 km kahden minuutin kävelypalautuksilla. Edellisen viikon 2 km vedot olin tehnyt maastossa, jossa oli hieman mäkeä, mutta nämä vedot päätin tehdä tasaisella. Jalan alla oli hiekkaa ja aurinko lämmitti vähän turhan tehokkaasti, mutta vedot kulkivat yllättävän hyvin. Lämmittelystä huolimatta tein ensimmäisen vedon todella kevyesti (5’42 min/km) ja seuraavat kuusikin otin rennosti (5-5’17 min/km). Viimeiset kolme vetoa puristin vähän kovempaa (4’36-4’55 min/km). Perjantaille oli alunperin suunnitelmissa lepo, mutta keskiviikon kevyemmän treenin takia päätin tehdä viikon pitkiksen illalla. Lähdin rennosti liikkeelle ja nostin taas vauhtia hieman loppua kohden. Tälläkin kertaa jaloissa alkoi tuntumaan noin 15 km:n kohdalla, mutta ehkä aavistuksen verran oli siedettävämpää juosta tuo loppumatka kuin viikkoa aiemmin. Viimeiset kaksi kilometria juoksin selvästi reippaammin (5’30 min/km), koko lenkin vauhti oli kuitenkin sama kuin edelliselläkin kerralla. Halusin tällä kertaa saada 25 km täyteen, joten lenkillä vierähti ~2 h 35 min. Lauantaina pidin lepopäivän, joka tuli kyllä tarpeeseen. Sunnuntaina edessä oli nimittäin Meiko trailin 8 km (kuntosarja) eli polkujuoksua erittäin kauniissa maastossa Kirkkonummen Meikolla. 

Meiko trailin kuntosarjan reitti kiertää järveä yhden kierroksen verran ja kilpailusarja kahdesti. Meikon rantoja pitkin oli ihana juosta ja askel tuntui mukavan lennokkaalta aina noin viiteen kilometriin saakka. Reitin loppuosa on alkua vaativampi ja muutamassa mäessä vauhti meinasikin tyssätä hetkeksi kokonaan. Pientä haastetta henkiselle puolelle tuli myös siitä, kun tajusin jossain kuuden kilometrin paikkeilla, että yksi kierros ei olekaan puolet täydestä matkasta vaan puolikilometriä enemmän (8 km). No, onneksi kyse oli vain puolesta kilometristä ja onneksi tajusin sen vasta tuossa vaiheessa. Maalissa olin ajassa 54’09, mikä oli kilometrivauhtina hiukan parempi, kuin vuotta aiemmin jolloin juoksin tuon täyden 15 km matkan. Ihan ok suoritus siis. Kisan päätteeksi kävimme vielä mieheni kanssa pulahtamassa Meikon vesissä ja poljimme sitten takaisin vanhempieni luokse lapsia hakemaan. Tähän olikin hyvä päättää ensimmäinen  tehojakso, josta jäi ihan positiivinen fiilis.    

Meiko trailillä. Tässäkin meinasi muuten vauhti stopata, kun en uskaltanut ylittää halkeamaa hyppäämällä. Kuva: Anne Dahlgren. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti