perjantai 20. lokakuuta 2017

Kohti Synkkää SyysunelmaaViime viikonloppu vietettiin Kuusankoskella lasten mummun luona rentoutuen. Lauantaina pääsimme pitkästä aikaa mieheni kanssa yhdessä lenkille (kiitos mummun, joka toimi lastenvahtina). Päätimme juosta Korialle ja takaisin latupohjaa pitkin, joten edessä oli noin kahden tunnin lenkki. Korian reitti on todella tasainen, mutta alusta vaihtelee asfaltista miellyttävään hiekkapohjaan ja kivikosta pehmeään santaan. Koska vetoköysi on teillä tietämättömillä, piti vähän soveltaa, jotta kummallakaan ei menisi hermot yhdessä juoksemiseen. Otin henkilökohtaiseksi tavoitteeksi jaksaa vähintään PK2:lla ja mielellään jopa vauhtikestävyysalueella eli toisin sanoen samoilla tehoilla kuin maratoninkin, jos yhtään olo sen sallii. Tällöin mieheni voisi (ainakin toivottavasti) juosta kevyesti, mutta kuitenkin juosta (vs. kävellä/kävellä takaperin). 

Heti alkumatkasta alkoi jälleen naurattamaan meidän täysin eritahtiset askeleemme. Päätinkin siksi kokeilla hetken ajan miltä tuntuu juosta samaan tahtiin mieheni kanssa; melkein kuin olisi loikkatreeniä tehnyt. Omat tikittävät askeleeni eivät myöskään olleet miehelleni kovin mieluisia, joten pysyimme lesteissämme. Reippaahkon vauhdin (~5’35 min/km) ylläpito tuntui kohtuullisen helpolta, etenkin, kun se miehenikin mielestä oli ihan sopiva. Korialle saavuttuamme lähdimme kiertämään paikallista kuntopolkua, jossa pääsimme kiipeämään lenkin ainokaista mäkeä ylös. Tosin tämä mäki piti kiivetä myös paluumatkalla (eli muutaman sadan metrin jälkeen) toisesta suunnasta, mutta pakko todeta reitti ehkä tasaisimmaksi koskaan juoksemakseni. Kilometrejä oli tässä vaiheessa reilut 10 ja jalkapohjien kipu alkoi voimistua, mutta juoksu tuntui yhä rennolta. Muutaman kilometrin jälkeen kokeilin nostaa vauhtia ja sekin tuntui ihan hyvältä, joten jatkoimme tällä reippaammalla vauhdilla (~5’16 min/km). Vaikka olin jo selvästi omalla vauhtikestävyysalueellani (enkä suinkaan ihan sen alalaidalla), pystyin pitämään vauhtia yllä melko kevyesti. Tätä tosin helpotti kovasti se, kun mieheni totesi joutuvansa juoksemaan normaalia peruskestävyyslenkkiään reippaammin. Suunnittelin mielessäni juoksevani näin kunnes mittarissa on 21.1 km (l. puolimaratonin verran), mutta kun mies 20 km kohdalla ehdotti, että hidastaisimme jo, jotta ehtisimme palauttelemaan, oli todella helppo tiputtaa vauhtia (kumma). Viimeinen 1.1 km hölkkäiltiinkin sitten kevyesti, mutta puolimaraton taittui silti alle kahden tunnin (1 h 58 min eli keskivauhti 5’35 min/km); fiilis oli aika mahtava.   


Lihaskuntotreenit olivat edessä sunnuntaina, joskin vedin ne taas kevyellä linjalla eli juoksulenkin päälle hieman loikkia, kyykkyhyppyjä, punnerruksia, vatsoja ja alaselkää. Lenkillä viihdyin 55 minuuttia ja lihaskuntoon käytin noin puoli tuntia. Ohjelmassa lihaskuntoa taisi olla kahtena päivänä viikossa ja jos tarkkoja ollaan niin tämähän tuli täyteen, sillä itseasiassa tein vähän keskivartalon liikkeitä myös maanantaina juoksemani hölkän jälkeen. Pikkaisen alkaa salitreenit kyllä jo pelottamaan, sillä on varmaan aika todennäköistä, etten sellaisten jälkeen kykene liikkumaan muutamaan päivään. No, onneksi niitä ei nyt hetkeen ole edessä ja crossfitin alkuunkin on vielä muutama viikko.      Kuva 1. Synkkään Syysunelmaan valmistautumista eli reitin hahmottelua kartalle

Tämän viikon on tarkoitus olla kevyt viikko (jos edellisestä tosin voi enää keventää...). Tyttöjen hoitopäivien ajan on ollut ohjelmaa (töitä tai opintoja) joka päivä maanantaista keskiviikkoon, joten treenimahdollisuudet ovat jääneet iltoihin. Alkuviikkoon olin suunnitellut pitkähköä pyörälenkkiä, mutta maanantai hurahti ohi ja tiistaikin pyörätreenien osalta. Oli lähellä etteivät treenit jääneet tiistaina(kin) kokonaan välistä, mutta onnekseni ystäväni H innostui lähtemään kanssani portaita kipuamaan. Vatvoimme pitkään miten portaille menisimme, mutta Kirkkojärven tulviminen (lyhyin juoksureitti poissa käytöstä) ja lamppujen akkujen tyhjyys (ei voinut pyöräillä) ratkaisivat asian lopulta autoilun voitoksi. Tavoitteenani on, että lähtisin treenaamaan aina omin voimin (l. autolla ajelut minimiin), joten jatkossa on suunniteltava treenit paremmin etukäteen (esim. laitettava lamppujen akut ajoissa lataukseen...).

Sen lisäksi, että mietin treenin järkevyyttä oman väsymyksen (silmiä mm. särki) ja yleisen olotilan (aavistuksen flunssainen) takia, Kauniaisten laskettelurinteen pimeys toi oman negatiivisen lisäsäväyksensä tilanteeseen. Huomasimme portaiden vieressä valotolpat, mutta syystä tai toisesta ne eivät olleet päällä. Tähänkään en ollut valmistautunut (yllätys, yllätys), joten lamppuja ei ollut mukana (ja mitäpä niillä ilman täysiä akkuja) eli treeni oli tehtävä pimeässä. Tässä vaiheessa teki todella kovasti mieli ”lyödä hanskat tiskiin”, mutta onneksi en ollut liikenteessä yksin, joten en kehdannut. 

Olin jo edellisen porrastreenin jälkeen päättänyt, että seuraavalla kerralla tekisin jotain muutakin, kuin hölkkäilisin portaat ylös x kertaa, joten hahmottelin mielessäni nopeasti suunnitelman: 2 x kävellen ylös, 2 x hölkkäillen ylös, 2 x reippaammin hölkkäillen puoleen väliin ja sama setti uudelleen, jos aikaa riittää. Pienen alkuhölkkäilyn ja kevyiden venyttelyjen jälkeen lähdimme yhtämatkaa kävelemään portaita ylöspäin. Tämä osottautui yllättävän helpoksi tehtäväksi (näkemisen puolesta, ei fysiikan), mutta alaspäin meno olikin sitten kokonaan toinen juttu. Alkuperäinen suunnitelmani oli tehdä kuten edellisilläkin kerroilla eli metsäpolkua pitkin alas, mutta jalassa oli sileäpohjaiset lenkkarit ja metsä näytti pilkkopimeältä, joten poluilla liukastelu ei yhtään houkutellut. Portaat tuntuivat turvallisemmilta, vaikka syvyyden hahmottaminen osoittautui niissä vaikeaksi. Lopulta tulin alas pitäen kaiteesta kiinni lähes koko ajan ja askeltaen useimmat portaat niin, että kummatkin jalat kävivät jokaisella portaalla. Tämä oli sekä hidasta, että mitä ilmeisimmin (päätellen pohkeiden tärinästä) ei kovinkaan palauttavaa. Vaikka todella teki mieli palata autolle, päätimme jatkaa ainakin jonkin aikaa. 

Heti ensimmäisten ylös hölkkäilyjen jälkeen oli selvää etten todellakaan ollut parhaassa vedossa, sillä oli todella vaikeaa jaksaa ylös asti, vaikka edellisellä kerralla hölkkäsin ylös viidesti ja silloin sentään olin tullut paikalle juosten. Sain kuitenkin jotenkuten ensimmäisen setin tehtyä ja päätin tehdä toisesta setistä neljä ensimmäistä vetoa eli jättää puoleen väliin nousut tekemättä. Jälleen kerran hölkäten tehdyt vedot olivat haastavia, sillä jo puolessa välissä rinnettä olisin ollut valmis lopettamaan. Katse oli pidettävä alhaalla, jottei nähnyt kuinka paljon portaita vielä oli kiivettävänä (ja toisaalta, jotta ylipäätään näki mihin oli astumassa). Viimeisen vedon jälkeen treeniä oli kasassa tunnin verran (josta noin 10 minuttia lämmittelyä yms.) ja oli aika palata kotiin. Venyttelyt jäivät tietenkin välistä ja niinpä pohkeet ovat yhä näin tortai-iltana täysin pumpissa. Huomenna on vuorossa 50 km juoksua/kävelyä/rämpimistä Synkässä Syysunelmassa, joten tämä ilta menee pohkeita rullaillessa. Kävin kyllä äsken polkemassa vähän (~1.5 h) rantaraitilla, mutta eilen väsymys voitti treenaamisen, joten vähiin jäävät treenikerrat tällä(kin) viikolla. 

Kuva 2. Rastipiste numero z eli "sauvakävely.vihertää.vetimet"
Synkkään Syysunelmaan pitäisi jotenkin varmaan valmistautua, mutta veto on ollut niin totaalisesti poissa tällä viikolla, etten iltaisin ole jaksanut tehdä mitään extraa. Mies on onneksi hankkinut meille kartan (mapant.fi-sivustoa hyödyntäen) ja selvittänyt ”hieman erikoisten” rastikoodien avulla rastipisteiden paikat (esim. ”sauvakävely.vihertää.vetimet” on koodi rastille, joka sijaitsee lähellä uimarantaa [Kuva 2]). Huomenna olemme onneksi kumpikin syyslomalla, joten ehdimme hyvin tekemään kaikenlaista säätöä (esim. ostamaan tarvikkeet uutta vetoköyttä varten). Tänään on tarkoitus vielä saada reittisuunnitelma valmiiksi, mutta sitä ennen on lämmitettävä vähän glögiä (ja venyteltävä ne pohkeet).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti