perjantai 6. lokakuuta 2017

Paluu tavoitteellisempien treenien pariinViime viikon perjantaina oli tarkoitus treenata heti aamusta yhdessä ystävän kanssa, mutta ystäväni huomasi viime tipassa aikatauluttaneensa päivän liian tiukaksi, joten siirsimme suosiolla yhteistreenit myöhemmälle. Koska olin kuitenkin asennoitunut porrastreeneihin, päätin tehdä sellaisen itsekseni. (Olin kyllä asennoitunut myös treenaamaan heti aamusta, mutta jostain kumman syystä aloittamista oli helppo lykätä vähän myöhäisemmäksi.) Arvoin pitkään myös sen kanssa, juoksisinko vai polkisinko portaille, mutta koska kyseessä oli ensimmäiset porrastreenit sitten heinäkuun, päädyin juoksemaan paikan päälle ja siten aikaa portaiden juoksemiseen jäi hiukan vähemmän (laiskottelijan taktikointia). Tavoitteeksi otin portaiden hölkkäämisen rennolla vauhdilla viidesti ylös, alaspäin päätin edetä kävellen metsäpolkua pitkin. Omaan makuuni noiden portaiden välit ovat portaiden alapäässä liian pitkät ja hyvän rytmin saaminen edellyttää turhan reipasta juoksua. Noin puolivälin paikkeilla portaat jyrkkenevät, mikä vähän helpottaa rytmittämistä, vaikka siinä vaiheessa tietysti on jo muuten ihan lopussa. Ensimmäisen vedon aikana rupesin katselemaan ympärilleni (l. tuntui jo todella haastavalta) noin puolivälin paikkeilla ja toisella kierroksella sain huomata katsetta nostaessani kavunneeni vasta neljäsosan. Tämä lupasi tietysti todella hyvää viimeiselle kolmelle vedolle, mutta jotenkuten onnistuin hilaamaan itseni ylös asti, joskin ihan viimeiset askelmat menivät kyllä kävelyksi (=laahustamiseksi). Viimeiselle vedolle onnistuin tsemppaamaan vähän paremmin ja se menikin muita nopeammin. Porrastreeniin käytin lopulta aikaa noin 30 minuuttia ja matkoineen koko treeniin meni 1 h 15 min. Vaikka treeni tuntuikin raskaalta, jäi sellainen olo, että portaiden nouseminen oli nyt edes hieman helpompaa kuin kesällä. Mene ja tiedä...

Näitä pitkin hölkkäilin ylös viime viikon perjantaina.

X-kaato starttasi lauantaina aamuviideltä allekirjoittaneen vielä nukkuessa autuaasti. Herättyäni huomasin mieheni lähettämän tekstiviestin, josta kävi ilmi, että yksi kilpailun loppupään rasteista oli ihan kotimme lähettyvillä. Tästä innostuneena sain tytöt juoksukärryihin hieman ennen yhdeksää ja sitten singahdimme (pientä liioittelua, kunhan kävelin) kohti ko. rastia toiveikkaina. Pienen selvittelyn jälkeen (=J lähetti miestemme joukkueen numeron, jonka perusteella rastilla olevan questin valvoja osasi kertoa tilanteen) sain kuulla mieheni tiimin lähteneen kohti maalia jo varttia aikaisemmin (damn it). Aamun hidastelu (kesti hiukan nousta sängystä) harmitti niin kovasti, etten osannut vielä edes iloita tiimin senhetkisestä kärkisijasta. Onneksi sain kuitenkin esikoisen houkuteltua pyöräretkelle kohti Puolarmaaria (l. maalia), jonne saavuimme hieman ennen kilpailun toiseksi sijoittunutta miesjoukkuetta. Mieheni oli jo ennättänyt maaliin, vaikka kotimme läheltä sinne ei ”ihan” suoraan kilpailussa mentykään (matkalla oli kuuleman mukaan mm. finnfoamilla uiskentelua). Fiilis oli maalialueella todella mahtava ja tein samantien päätöksen olla ensi keväänä siinä kunnossa, että mies haluaa lähteä kanssani Spring Adventureen (tms. kisaan). Palkintojenjaon jälkeen poljimme koko perhe yhdessä kotiin ja kilpailusta inspiroituneena suuntasin (muiden mennessä levolle) omalle pyörälenkille, jossa viihdyin puolitoista tuntia (v=18 km/h).        


Sunnuntaina ja maanantaina velttoilin, vaikka jälkimmäinen olikin ensimmäinen päivä tehokkaaksi tarkoitetulla treeniviikolla. Valmentajan hahmottelemassa ohjelmassa on nyt kerta viikkoon vetotreeni, jonka todennäköisesti teen ainakin lokakuun ajan jonkinlaisina mäkivetoina. Tiistaina päätin toteuttaa ko. treenin vauhtileikittelynä siten, että mäkisellä lenkillä juoksin kaikki ylämäet tehokkaasti ylös ja tasamaat sekä alamäet palauttelin kevyesti juosten. Lämmittelyksi hölkkäilin keskuspuiston kuntopolulle reilun kymmenen minuuttia ja lähdin sitten lyhyen venyttelyn jälkeen kiertämään lenkkiä (~4 km) vastapäivään. Juoksu tuntui melko hyvältä eikä ylämäetkään tehneet liian tiukkaa, vaikka välillä vähän hapottikin ja pitkiin ylämäkiin piti hieman tsempata. Päätin juosta toisen kierroksen myötäpäivään, koska tällöin vähemmän pelottava pätkä tulisi juostua viimeiseksi eli pimeimmällä. Tämä suunnitelma oli ihan hyvä lukuunottamatta sitä, että jostain syystä valot syttyivät päälle hyvissä ajoin toisen kierroksen ensimmäisellä puolikkaalla, mutta jälkimmäisellä puoliskolla valot olivat syystä tai toisesta poissa päältä kunnes olin ihan lenkin lopussa (vauhtileikittelyyn aikaa meni noin 55 min). Espoon Tapioiden juoksuklubi, jonka treenit ovat kerran viikkoon, alkoi vaikuttamaan erittäin houkuttelevalta vaihtoehdolta tai sitten on löydettävä jotain muuta juoksuseuraa arkeen. Nyt pitäisikin (heti) saada päätöksiä tehtyä, ettei treenaamisinto katoa pimeyden lisääntyessä. Sen verran sentään sain suunniteltua, että ilmoittauduin nyt crossfitin perusleirille marraskuun ajaksi, joten ainakin marras-ja joulukuussa (joulukuu kuuluu hintaan) on muutamalle illalle viikottain treeniä sisätiloissa. 


Porrastreenien jälkeen pysähdyin palatessa kuvaamaan syksyistä lenkkimaisemaa (ps. X-kaadon quest starttasi tämän suoran päädystä).

Kälyni perheineen saapui meille kylään keskiviikko iltana, enkä jaksanut enää lasten nukahdettua lähteä treenaamaan (vaikka ilta olikin ollut ihanan rentouttava), joten viikon molemmat lepopäivät oli pidetty ennen kuin viikko oli puolivälissä (jihuu). Torstaina päätin uhmata sadetta ja lähdin polkemaan maastopyörällä hiekkateitä joskus puoli kahden maissa. Kunnon sadekuurot olivat mitä ilmeisemmin iskeytyneet maahan aamun aikana, joten ensimmäisen puolituntisen jälkeen alkoi jo hieman hiostamaan (sateeseen kun varustauduin). Onneksi tihkusade kasteli vähitellen trikoot ja vettähylkivän treenitakkini, joten viimeiset 56 minuuttia kuluivat ihan mukavissa merkeissä. Tosin takapuoleni sekä reiteni ilmoittivat, että pyörätreenit olivat jääneet alkusyksyn aikana turhan vähiin. Omasta mielestäni poljin kohtuullisen reippaasti, mutta valitettavasti gps kertoi vauhdin olleen vain 19 km/h. Vissiin on syytä treenata polkemista ihan tosissaan taas vaihteeksi. 

Jos viikossa tekee yhden tehokkaamman juoksutreenin (vetoja), kaksi lihaskuntotreeniä (crossfit menköön tähän kategoriaan, joskin marraskuun aikana harjoittelua on kolmesti viikkoon), yhden pitkiksen juosten (min. 2 h) tai pyörällä (min. 3 h), niin tilaa on vielä yhdelle reippaammalle pyörätreenille olettaen, että treenittömiä päiviä on kaksi. Tämä viimeisin siksi, että muutoin päivissä ei ole yhtään jouston varaa, enkä ilman joustoa yksinkertaisesti vaan jaksa. Kaksi treenitöntä päivää mahdollistaa esimerkiksi sen, ettei sairastelut (muiden kuin omat) kaada koko treenisuunnitelmaa ja joskus ehdimme viettämään aikaa myös ystäviemme kanssa (ilman, että on yhdessä treenattava). Viime keväänä taisimme mieheni kanssa jakaa käytössä olevan treeniajan niin, että viikonloppuisin treenasimme molemmat, mutta arkisin kumpikin sai treenata vain kahtena iltana elleivät tytöt olleet jo nukkumassa. Itse treenasin muistaakseni useimmiten neljänä päivänä viikossa (min 1.5 h/pvä), koska tyttöjen nukkuessa tein joko töitä tai opintoja. Nyt opintoja on hiukan vähemmän ja tytötkin taas vähän vanhempia, joten aikaakin on enemmän. Uskoisin ehtiväni viidesti viikossa treenaamaan, ainakin useimpina viikkoina. Jos jaksotan treenit kuten maratonillekin valmistautuessa (2 tehokasta viikkoa+1 palauttava), voisi joka kolmannella viikolla olla neljät treenit viiden sijaan. Tämä saattaisi toimia, eikös...

Tänään perjantaina olisi tarkoitus tehdä vähän lihaskuntoa ja siihen alle kenties kevyttä hölkkää. Lauantaina ehdin toivottavasti pidemmälle pyörälenkille, joskin mitään kovin pitkää ei kannata tehdä, koska sunnuntaina pitäisi jaksaa kirmailla Solvalla trailillä. Tällä viikolla siis viikon pitkis ja tv reipas osuvat mukavasti samaan treeniin (tämä suunnitelma kaduttanee viimeistään sunnuntaina noin klo 10-12).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti