sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Viime viikkojen yhteenvedot ja vuoden 2018 tavoitteistaLaskeskelin tuossa, että loppiaisrogaviikolla treeniä kertyi noin 13 tuntia siitäkin huolimatta, etten kolmena päivänä treenannut ollenkaan. Maanantainen hiihtoni Ylläksellä (se 25 km) kesti lähes 3 h (2 h 54 min), tiistai oli lepo (matkustuspäivä) ja keskiviikkona treenasin tunnin crossfitissä (wod). Torstaina kävin juoksemassa tv-reippaan, johon meni kokonaisuudessaan aikaa reilu tunti (1h 8 min). Reipasta juoksin tästä noin 50 eli ~9 km. Vauhti (5’31 min/km) tuntui hyvälle ja oli selkeästi parempi, kuin parina edeltävänä kertana. Toki näin kuului ollakin, koska juoksin tämän poikkeuksellisesti asfaltilla. Vauhti on myös suurinpiirtein sama, kuin syksyllä ennen maratonia tv-reippaita juostessa. Silloin tosin juoksin kuntopoluilla, joten ihan ei vauhti ole vielä syksyn tasolla. Voisi pikkuhiljaa olla hyvä lisätä vähän tehokkaampia juoksutreenejä ohjelmaan, mutta ehtiihän sitä vielä...Perjantaille olin suunnitellut jälleen crossfittiä, mutta erehdyin kysymään J:ltä, kuinka tosissaan olemme rogaan lähdössä. Sen verran kilpailumielellä kuulemma, että perjantai oli syytä jättää vapaaksi. Lauantaina onneksi kertyi treeniä yhden viikon edestä (8 h). Sunnuntaille olin alunpitäen vähän suunnitellut voimatreeniä, mutta totesin lauantain jälkeen, että ehkäpä ihan vaan lepäilen. Kahdeksan tuntia on kuitenkin kahdeksan tunti, vaikka sen kevyesti menisikin.  

Kuvia on viime aikoina tullut napsittua vähänlaisesti, joten tässä kuvitukseksi otos vuoden 2016 Loppiaisrogasta (hehkeänä maalissa).
Viime viikolla pidin hieman kevyemmän viikon, vaikka treenipäiviä olikin normaalia enemmän. Maanantaina ja tiistaina kävin lounasaikaan tekemässä wodit, kuten myös perjantai iltana. Keskiviikko oli treenitön päivä ja torstainakin kävin juoksemassa vain kevyen ~40 minuutin lenkin (6’45 min/km). Lauantai aamupäivä meni siivotessa, joten suunnittelemani crossfit-treenit jäivät väliin, mutta kävin kuitenkin juoksemassa poluilla puolisentoista tuntia (7’35 min/km). Nilkka pysyi yllättäen kunnossa, vaikka ärhentelikin aina kun alusta oli epätasainen eli nilkalle tuli vääntöä. Sää oli passeli juoksemiseen, olisi vain pitänyt pukea vähän enemmän päälle, sillä käsivarsia palelsi koko lenkin ajan. Viikon viimeiselle päivälle onnistuin saamaan P:stä itselleni maastopyöräily seuraa. Treffasimme Latokasken kuntopolulla ja poljimme sen jälkeen vähän siellä sun täällä, lähinnä niitä polkuja, joita on tullut poljettua aiemminkin. Polut olivat pääsääntöisesti kuivia, mutta menomme oli varovaista, kun liukastakin oli paikka paikoin (P:llä ei ollut nastoja ollenkaan ja minulla vain etupyörässä). Jotenkin siinä polkiessa aika kului huomaamatta ja yllättäen poljettua tulikin kolmisen tuntia. Matkaahan ei tosin kertynyt kuin reilut 25 km, mutta välillä on treenattava tekniikkaakin ja olihan se vaan todella mukavaa. Yhteensä treeniä kertyi viime viikolla noin 8 tuntia, mikä on lepoviikoksi minulle paljon. Toisaalta mukana ei ollut yhtään tehotreeniä, joten siinä mielessä viikko oli kuitenkin kevyt.

Loppiaisroga on toistaiseksi ainoa kilpailu, johon olen tälle vuodelle ilmoittautunut. Jotain olisi kuitenkin kiva taas tavoitella, mutta suunnitelmat ovat vielä aika auki. Nilkan takia en uskalla suunnitella juoksevani mitään todella pitkää matkaa, ainakaan päätavoitteenani, joten pohdiskelin vähän, josko yrittäisin vihdoinkin rikkoa ennätykseni puolimaratonilla (1:46:57). Ennätys on vuodelta 2012 (Vantaan maratonilta), jolloin painoin noin 68 kiloa. Kroppaan on sen koommin kertynyt ”muutama” kilo, joten pelkästään juoksemista treenaamalla en usko tavoitteeseeni pääseväni. Viikko ennen joulua sainkin vihdoin itseäni niskasta kiinni ja aloitin (jälleen kerran) pudottamaan painoa, tavoitteena tuo 68 kg. Sekin on kokoiselleni naiselle melko paljon, mutta kelpaa minulle. Mitään erikoista ruokavaliota en ole itselleni ottanut, kunhan lasken päivittäiset kalorit ja yritän pysyä 2100 kcal per vuorokausi. Ensimmäisinä päivinä teki todella tiukkaa, mutta nyt sujuu jo ihan hyvin. Toki jos päivän aikana tulee vedettyä kaloreita liikaa väärässä muodossa (esim. nesteissä), on illalla yleensä nälkä, mutta omapahan on ollut valintani (joskus on vaan pakko saada se toinen latte). Crossfit toimii myös loistavana motivaattorina, sillä joka viikko on ainakin yksi liike (esim. leuanvetoa), joka olisi takuulla huomattavasti helpompi suorittaa pienemmällä rasvamäärällä. Kilojakin on onneksi jo mukavasti lähtenyt (nyt paino 70.4 kg), vaikken aloituspainoa tarkalleen tiedä, kun en uskaltanut vaa’alla käydä. Ainakin peilikuva näyttää omaan silmään paremmalle ja housut mahtuvat helpommin jalkaa. Jouluna en tosin (todellakaan) ollut dieetillä ja Ylläskin meni laskematta (samoin Loppiaisroga), mutta ihmeen hyvin on silti sujunut. Pari viimeistä viikkoa olen sunnuntaisin vedellyt noin 2500 kcal, jonka arvelen vastaavan normaalia kulutustani, jaksaapa pääkin paremmin mukana. Jos/kun paino on tavoitteessa, alkaa se vaikein vaihe eli painon pitäminen paikallaan, mutta olkoon se sen ajan murhe. Kovat juoksutreenitkin ovat vasta edessä, nyt vasta peruskuntokausi kuitenkin meneillään. Puolikas, jolla ennätystä yritän rikkoa, on vielä päättämättä. Toivottavasti keväältä löytyisi joku sopiva, mutta jos ei, niin aina on se loppu syksyn Vantaan maraton...        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti