torstai 1. helmikuuta 2018

Erikoisjärjestelyjä ja erityisiä treenejäYliopistolla on kumma tapa sijoitella kursseja painottaen yhtä lukuvuoden neljästä periodista ja niinpä saan nyt tammi- ja helmikuun ajan ahkeroida neljän kurssin kimpussa. Onnekseni luennot on sentään sijoitettu niin, ettei yliopistolla tarvitse ihan joka päivä hengailla; maanantaisin ja tiistaisin luentoja on aamusta iltaan. Tiistaisin pääsen vasta kuudelta ja niinpä maanantai on ainoa päivä, jolloin miehen on mahdollista ehtiä arkena pumppi-tunnille (tunteja tarjolla vain ma ja ti). Tämä taasen tarkoittaa sitä, että maanantaista tulee minulle nyt toistaiseksi treenitön päivä. Kahta treenitöntä päivää en halua peräkkäin pitää ja niinpä tarkoituksenani on suunnata tiistaisin suoraan luennoilta crossfit-salille wodia tekemään. Koska lapsiakin olisi kiva nähdä päivän aikana, sovimme, että tiistaisin syön lasten kanssa aamupalan kotona ja vien lapset hoitoon vasta esikoisen eskarin alkaessa yhdeksältä. 

Toissa viikon maanantaista tuli siis sovitusti lepopäivä ja tiistaina raahauduin suunnitelmien mukaisesti suoraan luennoilta crossfit-salille wodia tekemään. Oli todella vaikea jaksaa lähteä ja ikävä tyttöjä, mutta toki heti kun pääsin treenaamaan tuntui treeni hyvältä. Keskiviikkonakin kävin tekemässä wodin. Sekä tiistaina että keskiviikkona oli ohjelmassa mm. valakyykkyjä (=tanko suorilla käsillä kyykyn ajan), joka tuntuu teknisesti todella vaikealta (meinaa väistämättä pettää tasapaino). Taas yksi liike, jota olisi hyvä harjoitella kotona ahkerasti (sitä odotellessa...). Torstaina oli lepopäivä ja perjantaina vaihteeksi wodi, jossa yläkroppa pääsi mukavasti töihin.

Lauantaille oli luvassa vähän erikoisempaa menoa, nimittäin Kunnon Kaipuu blogin Minttu (http://kunnonkaipuu.blogspot.fi/) juhlisti nelikymppisiään kahden tunnin maratonspinningillä, josta Minttu veti itse (ekaa kertaa ikinä!!!) jälkimmäisen tunnin. Kutsun bileisiin sain J:n kautta ja konsepti kuulosti niin hienolta, että tottakai ilmoittauduin mukaan. Minttua itseään en ollut aiemmin tavannut, vaikkakin olemme olleet melko monesti samoissa tapahtumissa (mm. Loppiaisrogassa ja Synkässä Syysunelmassa). Mintun blogi sen sijaan oli entuudestaan tuttu ja olenkin eksynyt sinne aina kaivatessani piristävää luettavaa. 

”Yllättäen” olin jo ensimmäisen tunnin jälkeen ihan litimärkä hiestä, koska olin tietysti polkenut kohtuullisen tehokkaasti ja toisekseen, koska spinningsalin ilmastointi ei toiminut ihan moitteettomasti. Toisen tunnin alussa jännitti hieman Mintun puolesta. Itsehän en olisi kuuna päivänä uskaltanut vetää spinning-tuntia edes muutamalle ystävälleni, saati lähes täydelle salille. Tunti oli kuitenkin todella hyvä. Pidin erityisesti siitä, että Minttu pisti meidät polkemaan pitkiä ”nousupätkiä” alhaalla istuen. Tämä simuloi mielestäni parhaiten pidempien kisojen (esim. multisport) pyöräilyosuuksia eli niitä raivostuttavan pitkiä ylämäkiä, mitä ei vaan millään jaksa polkea seisaalleen ja jotka eivät tunnu loppuvan koskaan (ja jos loppuvatkin, niin uusi alkaa takuulla heti mutkan takaa). Spinningin jälkeen oli pyörän lisäksi pyyhittävä myös lattia ja J totesikin jotenkin näin ”näytät ihan kamalalta” (onneksi sillä ei ollut kameraa). 

Gps:n tallentamat kiemurat sunnuntain polkujuoksulenkiltä (21.1.2018).
Viikon viimeisen treenin tein yhdessä J:n kanssa. Juoksenneltiin keskuspuistossa pääasiassa polkuja pitkin nautiskelu vauhtia. J:llä oli sokerit vähän korkealla, mikä vaikutti J:n jaksamiseen, mutta siitä huolimatta piti välillä muistuttaa, ettei meidän välttämättä tarvitse kaikkia keskuspuiston ylämäkiä käydä kiipeämässä ja on ihan ok juosta välillä hitaastikin. Oli todella kivaa juosta yhdessä ja nähtiinpä juostessa myös haukka metsästämässä (ihan läheltä), mahtavaa! Koko lenkin kestoksi tuli noin 2 h ja siten viikkoon tuli yhteensä 7 h treeniä.

Samaisen polkujuoksulenkin nopeuskäyrät. Ohut katkoviiva edustaa lenkin keskivauhtia (7'38 min/km) ja sen alapuolella on vauhti ollut hitaampi ja yläpuolella nopeampi. Nopeuskäristä päättelisin, että muutama ylämäki on juosta tuossa noin 40 minuutin ja reilun tunnin välillä (tai sitten ollaan oltu muuten vaan todella hitaita).
Treeniaikataulut pitivät kokonaista yhden viikon ajan, sitten oli viime viikon vuoro. Maanantaina mies huomasi treenipaikalle päästyään, ettei ottanutkaan salikorttiaan mukaan ja palasi suoraan kotiin. Sovimme, että minä lähdenkin sitten tekemään wodia ja mies juoksee tiistaina treenivuorollani. Nopeasta lähdöstä huolimatta treenit sujuivat ihan hyvin. Tiistaina heräsin aamuyöllä ja huomasin mahassani tuntuvan vähän oudolta. Noin tunnin päästä tästä istuin vessassa ja halailin ämpäriä. Tottakai, kun sekä eskarissa että päiväkodissa on vatsatautia liikkeellä, perheestämme sairastun ensimmäisenä minä...Ennen lasten heräämistä ehdin vielä oksentamaan toisenkin kerran, sitten olinkin jo niin väsynyt, että painuin suoraan nukkumaan. Kymmenen aikaa heräsin uudelleen todetakseni, että a) on taas käytävä oksentamassa ja b) damn it, mies varmaan vei lapset jo kahdeksaksi (kuten veikin). Sitten horjuin vielä uudelleen unille. Puolen päivän maissa heräsin seuraavan kerran ja koska olo oli jo ihan hyvä, join vähän mehua ja mustikkakeittoa. Olo pysyi tämänkin jälkeen hyvänä ja niinpä aloitin opiskelut. Aamupäivä oli mennyt käytännössä syömättä ja vatsa oli takuulla tyhjä eli loistava tilaisuus tehostaa laihdutusta! Tosin minähän tietysti totesin, että nyt voin kyllä syödä ihan mitä haluan ja vetelinkin loppuillan vuoroin suklaata ja vuoroin juustopäällysteisiä hapankorppuja suuhuni... 

Keskiviikkona totesin ettei trenaaminen tunnu vielä hyvältä idealta, vaikka muuten tunsinkin itseni terveeksi. Jätin vielä torstainakin treenit välistä, mutta perjantaina suuntasin crossfit-salille wodia tekemään. Vuorossa oli tempauksia, boxihyppyjä sekä kuntopallon heittoa ja sanotaanko vaikka, että etenkin tempauksen tekniikassa on vielä aika paljon parantamisen varaa. Tykkäsin treenistä kuitenkin kovasti ja tulihan siinä (viimeistään metconin aikana) hiki. 

Lauantaina iltapäivällä lähdin juoksemaan, tavoitteena noin 1.5 tunnin lenkki. Ensimmäisen kilometrin aikana totesin, että voisin yhtä hyvin säästää vähän aikaa (vieraita oli tulossa illalla) ja juosta lenkin tv-reippaana, niinpä nostin vauhtia. Vauhdin ylläpito sujui kohtuullisen hyvin, lukuunottamatta yhtä ylämäkeä, jolloin unohdin keskittyä reippaasti juoksemiseen. Viimeisten noin kolmen kilometrin kohdalla haaveilin kyllä koko ajan olevani perillä (kumma). Juostuani reippaasti yhteensä 11 kilometria (~5'30 min/km), olin vihdoin Alepan pihalla ja vaihdoin kävelyksi. Ostettuani kaksi kassilta elintarvikkeita iltaa varten, lähdin kävelemään kotiin päin. Alunperin olin suunnitellut juoksevani, mutta totesin kävelyn riittävän varsin mainiosti palautteluun, ostoskassien kanssa juokseminen ei jotenkin yllättäen houkutellut. 

Sunnuntaille olin suunnitellut pidempää treeniä, jossa juoksisin crossfit-salille tekemään omatoimitreeniä ja samalla tavalla takaisin. Vaatteidenvaihtorumba ja tavaroiden raahaaminen alkoi päivän edetessä kuitenkin kuulostamaan koko ajan vähemmän houkuttelevalta ja päädyin lopulta ihan perinteiselle parin tunnin juoksulenkille. Kotiin päästyäni oli niin kova nälkä, että hyvistä aikeista huolimatta jätin renkaissa roikkumiset ja seinäkyykyt odottamaan jotain toista päivää ja suuntasin keittiöön. Treeniä kertyi koko viikon ajalta vain reilut viisi tuntia, kiitos ylimääräisen lepopäivän.         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti