lauantai 24. maaliskuuta 2018

Painoja


Noin viikko ennen joulua aloitin painonpudotusurakan, tavoitteenani tiputtaa painoa niin, että oman ennätykseni tekeminen puolimaratonilla olisi jossain vaiheessa vuotta mahdollinen. Lähtöpaino huiteli jossain noin 75 kg:n (arvio) tienoilla ja tavoite 68 kg:ssa. Paino tippui yllättävän mukavasti ja pääsin tavoitteeseeni jo muutamisen viikkoa sitten. Jo vähän ennen tavoitepainon saavuttamista aloin syömään viikonloppuisin kaloreita laskematta. Arkisin pidin ensin kalorit tuossa asettamassani 2100 kcal/päivä tavoitteessani, mutta viimeisen kolmen viikon aikana olen lisännyt vähän kaloreita siten, että treenipäivinä (ja välillä treenittöminäkin) olen syönyt 2300 kcal, jos on ollut nälkä. Paino ei ole lähtenyt (ainakaan vielä) nousemaan, joten toistaiseksi tämä vaikuttaa toimivalta. Nyt onkin tarkoitus opetella pitämään energiansaanti sellaisena, että se vastaa kulutusta. Haastavaksi tämän tekee omalla kohdallani se, että viikonlopun treenimäärät ovat arkeen verrattuna reippaasti suuremmat. Todella reilukin syöminen saattaa aiheuttaa kalorivajetta, joka arkena kostautuu jatkuvana nälkänä. Toisaalta viikonloppuisin tulee vähän turhan helposti mätettyä herkkuja oikein olan takaa, joten vaarana on, että kalorimäärä nousee todella huikeaksi. Jos jaksan, saatanpa laskea kalorit huvikseni tänä viikonloppuna, kun kerrankin olen koko viikonlopun kotona. Mielenkiintoista nähdä (tai sitten ei) paljonko tulee syötyä, kun ei pyri rajoittamaan kaloreita. Kaloreiden laskeminen jatkuu tällä erää joka tapauksessa ainakin arkisin, kunnes löydän tasapainon energiansaantiin ja toivottavasti nimenomaan niin, että voin luottaa omaan tuntemukseeni siitä, onko tarpeen syödä ja myös toimin sen mukaan.  

Sunnuntain (4.3.2018) nautiskelulenkin varrelta.
Ruokavalio on edelleen sama kuin ennen painonpudotusurakkaakin ja sen aikana. Ns. terveellinen tai jokin erityisruokavalio (esim. proteiinipainotteinen) voisi itseltäni onnistua muutaman kuukauden ajan, muttei loppuelämää, joten parempi mennä omalla normaalilla. Se mitä ja milloin syön, vaihtelee tosin päivittäin aika lailla ja huomaan, että osa syömistäni asioista on hyvin kausiluontoisia. Ainoa asia, joka ei juuri näytä muuttuvan, on aamupala (~600 kcal), joka koostuu lähes aina latesta, mehusta sekä kahdesta leivästä, jotka on päällystetty margariinilla, juustolla, leikkeleellä ja esim. tomaatilla. Melko usein syön päivittäin myös kotijuustoa hillolla (~200 kcal) tai suklaavanukkaan (226 kcal), mutta saatanpa syödä myös molempia. Joku varsinainen ruokakin tulee päivittäin syötyä (~400 kcal), joskus kaksikin. Iltaisin syön (usein treenin jälkeen) useimmiten samanlaisen leipäsetin (~300 kcal) kuin aamullakin, mutta joskus valitsen mieluummin munakkaan tai puuroa ellei sitten kotijuusto ole vielä syömättä jne. Tämän hetken kausisuosikki on paahtoleipä nutellalla (~160 kcal), jonka (tai joita) saatan vetäistä joskus aamupalan perään tai oikeastaan minkä vaan ”aterian” osana. Joinakin päivinä juon jossain vaiheessa toisen laten tai lasillisen mehua. Jos kaloreita on illalla yhä jäljellä eikä nälkä vaivaa, nautiskelen useimmiten vähän salmiakkia tai suklaata. Nälkä on todella harvoin enää seuralaisenani, mutta saattaa toki ilmoitella itsestään, jos kaloreita tulee napattua liikaa ei täyttävien ruokien muodossa tai, jos kulutus on ollut poikkeuksellisen kovaa.   

Normioloissa helppo "este" samaisen sunnuntaisen (4.3.2018) lenkin varrelta, mutta nyt oli jalat niin jumissa, että oli vaikea päästä ali.
Juoksuun käytetyt tunnit ovat edelleen todella alhaisissa lukemissa, mikä lupaa todella kovaa aikaa sille puolimaratonille, mille en vielä ole saanut ilmottauduttua. Suunnitelmissa se kyllä on koko ajan (sekä ilmoittautuminen että itse juokseminen). Viikolla 9 juoksin jopa kokonaista yhden kerran. Tämä tapahtui ko. viikon sunnuntaina ja kesti reilut 2 h (16,56 km). Juoksentelin tuolloin espoon keskuspuiston poluilla auringonpaisteesta nautiskellen, joten ei todellakaan mennyt hukkaan tuo kerta. Tiistaina ja keskiviikkona olin treenannut crossfittia ja perjantaina käynyt hiihtämässä lyhyehkön pitkän treenin (~1.5 h). Perjantain pitkis mahdollisti lauantaille vähän poikkeuksellisemman treenipäivän, kävin nimittäin kokeilemassa CrossFit Open kilpailun yhtä lajia (Open 18.2). 


Tämäkin kuva ko. lenkiltä (4.3.2018); keli oli todella upea.
Crossfit8000:ssa, jossa siis käyn kyseistä lajia treenaamassa, on lauantaisin normaalien wodien sijasta mahdollisuus suorittaa sen hetkistä Open lajia. Näitä lajeja on yhteensä viiden viikon aikana viisi ja ne julkaistaan aina torstain ja perjantain välisenä yönä siten, että aikaa lajin suorittamiseen jää 4 päivää. Lajit ovat kuulostaneet todella hauskoille ja kun niitä on mahdollisuus suorittaa treeninä ilman varsinaiseen CrossFit Inc:in kilpailuun (https://games.crossfit.com/) osallistumista, niin olihan se pakko päästä kokeilemaan. 
Open 18.2 kyykkyjä tekemässä. Ilmeestä voisi päätellä, että kyseessä ei ole ihan eka kierros... (Kuva: Seppo Alanko)
Varsinainen kilpailusuoritus tuossa 18.2:ssa kesti 12 min ja sisälsi 55 kyykkyä sekä saman verran burpeita. Kilpailu alkoi yhdellä kyykyllä, jota seurasi yksi burpee tangon yli hypäten. Tämän jälkeen oli vuorossa kaksi kyykkyä ja sitten kaksi burpeeta tangon yli. Näin jatkettiin kunnes 10 kierrosta oli täynnä, jolloin oli mahdollista (mikäli aikaa oli jäljellä) yrittää omaa rinnallevedon maksimia. Kyykyt tehtiin käsipainojen kanssa ja skaalaamaton suoritus olisi tarkoittanut kahta 15 kg käsipainoa. Totesin, että ne jäisivät todennäköisesti minulta jollain kierroksella kokonaan nostamatta maasta, joten valitsin skaalatun version käsipainot (10 kg). Burpeet tein kuitenkin puhtaasti ja ehdinpä jopa kokeilemaan lopuksi rinnallevetoa muutamaan otteeseen (saldo 45 kg). Treenistä jäi kyllä todella hyvä fiilis ja olisin mielelläni osallistunut vaikka kaikkiin lajeihin, mutta melkein joka viikonloppu on ollut jotain sovittuja menoja ja toisaalta, silloin on myös mahdollisuus treenata ulkona valoisan aikaan, joten vähiin on jäänyt.  
Open 18.2 rinnallevedon maksimia yrittämässä (Kuva:Seppo Alanko).
Parini lämmitellessä 18.2:sta varten, itse lähinnä haahuilin ympäriinsä, joten treenin kesto jäi osaltani lyhyeksi. Niinpä myös koko viikon treenimäärä oli jälleen melko vähäinen (reilut 6 h), mutta onneksi seuraavalle viikolle oli sovittuna treeniloma ystävien kanssa Kisakallioon Lohjalle. Lohjalla treeniä kertyi kahden vuorokauden aikana nuo samaiset reilut kuusi tuntia eli todella mukavasti. Sen lisäksi olin vielä poikkeuksellisesti pitänyt viikolla vain yhden lepopäivän, joten toissaviikko (vko 10) oli kyllä varsin treenintäyteinen (yhteensä reilu 10 h). Kisakallion viikonlopusta myöhemmin lisää, nyt on mentävä nukkumaan, jos vaikka aamulla jaksaisin sitten lähteä tekemään Openien vikaa lajia (18.5).  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti